stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Agatha: de nieuwe zoekomgeving van het Belgisch Rijksarchief



Profiel afbeelding

Het Rijksarchief meldt dat ze een nieuwe zoekwebsite lanceren onder de naam AGATHA (Archivalisch - Genealogisch - Analytisch - Thematisch - Historisch – Academisch). Onder AGATHA krijgen 4 verschillende zoekomgevingen onderdak: 

1. Genealogische bronnen Meer dan 28.000 parochieregisters (tot 1796) en meer dan 36.000 registers burgerlijke stand (van 1796 tot 1920), zijn online raadpleegbaar. De URL https://genealogie.arch.be/ wordt voortaan omgeleid naar https://agatha.arch.be/. Links naar genealogie.arch.be die je in documenten geplaatst hebt, blijven geldig dank zij deze omleiding. Voor nieuwe links wordt aanbevolen om https://agatha.arch.be/ te gebruiken. https://agatha.arch.be/search/genealogie/ 

2. Analyses van akten (herwerkte zoekomgeving) Voorheen bekend als ‘Zoeken Naar Personen’. De nieuwe zoekrobot laat toe om in meer dan 13 miljoen akten en ruim 42 miljoen namen, die door vrijwilligers en medewerkers van het Rijksarchief werden geïndexeerd, te zoeken naar een persoon, plaats of object. https://agatha.arch.be/search/analyses/ 

3. Archiefinventarissen Dit onderdeel is momenteel nog in ontwikkeling en zal binnenkort beschikbaar zijn in de nieuwe AGATHA-omgeving. In afwachting moet je de oude zoekomgeving blijven gebruiken. 

4. Archiefvormers Dit onderdeel is momenteel nog in ontwikkeling en zal binnenkort beschikbaar zijn in de nieuwe AGATHA-omgeving. In afwachting moet je de oude zoekomgeving blijven gebruiken.

Met dank overgenomen uit: Brugse Stam jul/aug 2024, het periodiek van Familiekunde Vlaanderen Regio Brugge

Peter Miebies - 21 jul 2024 - 10:33







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu