In de Collectie van der Lely "Gorinchem" zijn verschillende wapens opgenomen van bestuursleden van de stad met de naam "de Hoog(h)"
Allen hebben de bekende Arkelels beurtelings gekanteelde, rode dwarsbalken zoals hiernaast in mijn avatar zichtbaar is.
Ik heb echter 1 "de Hoog" gevonden waarbij de dwarsbalken zwart zijn maar het wapen verder identiek.
Hij was schepen in 1438
Wat moet ik hier van denken?
Bert de Hoogh - 13 mei 2024 - 23:23
Niet zo heel veel, vrees ik Bert,
Hetgeen ik vond in soortgelijke situaties, ook in Gorinchem, is gelijk aan jouw vondsten. Gorinchem was de bakenstad van het geslacht van Arkel. Waarschijnlijk zijn regenten e.d. dan ook uitgeselecteerd op grond van heerlijke rechten, dat wil zeggen onder toezicht van het hoofdgeslacht van Arkel en met hun instemming. Het zijn dus voor de van Arkels bloedverwanten (bastaarden)met aanzien en begunstigt met lenen e.d. Maar zeker is dit niet, de afwijkingen in de wapenvoering noemt men breuken in genealogisch heraldische termen . Advies aan jou is dan ook om een mogelijke relatie met de van Arkels nader te onderzoeken, kijk dus of je in de schepenregisters e.d. uit deze tijd meer aanwijzingen kunt halen,.
Ook kerkregisters willen soms nog wel eens wat opleveren, b. v. getuigen bij huwelijken en Doop. Afwijkingen in wapenvoeringen van het hoofdgeslacht van Arkel b.v. noemt men breuken . Verder heb je weinig kans op concrete resultaten, mogelijk via de opvolgingen in leenboeken. Bastaardij was heel gebruikelijk bij de adel, die huwelijken sloot niet zozeer uit liefde, maar vaker uit politieke en handelsbelangen. . Ik ken je vragen uit eigen ervaring, namelijk v.w.b. het geslacht Vos, ook in Gorinchem bekend gedurende deze tijd, en zitting houdende in het stadsbestuur. Ik hoop je speurzin te hebben aangezet, er zijn veel ontdekkingen te doen. Vr groet en succes gewenst,
Harry T.
Harry Tuinhout - 14 mei 2024 - 12:27
Bedankt voor je reactie.
Groesbeek heeft de Heren van Arkel en hun bastaarden gedegen bestudeerd, en komt ook tot de conclusie dat het geslacht "de Hoog(h) afstamt van Goedeken van Arkel via Vrederik de Hoghe Godenz en Gerrit (Gherijt) de Hoghe Godensz.
Deze Gerrit en/of zijn zoon is ook schepen van Gorkum en gebruikt het wapen met rode dwarsbalken net als alle andere afstammelingen waar ik het wapen van heb kunnen vinden.
Beiden waren inderdaad goede vrienden van Arkel totdat Willem van Arkel zich tegen zijn vader keert en dan zijn Vrederik en Gerrit ook minder welkom.
De achternaam "de Hoghe" werd echter al eerder gebruikt dus ik neem aan, wellicht onterecht, dat de moeder deze naam had?
In dat geval is het vreemd dat er nog een geslacht "de Hoog" is maar met andere kleur in het wapen.
Ik heb denk ik weinig kans om meer over deze Jan de Hoog terug te vinden met het zwarte wapen maar blijf natuurlijk zoeken.
Bert de Hoogh - 14 mei 2024 - 23:11
In het boek "De schepenzegels van Gorinchem 1326-1807" van Ben de Keijzer en H. den Hertog wordt op p. 53 het zegel beschreven van Gerrit Gerritsz. de Hooch, Schepen van 1431-1444: Twee beurtelings gekanteelde dwarsbalken, waar overheen een schuinstaak, vergezeld in de rechterbovenhoek van een sterretje. Dit is dus ook een brissure van het oorspronkelijke Arkel wapen. Zonder verdere kleuraanduidingen.
Dit is het enige De Hooch zegel uit de genoemde periode, dus ik neem aan dat het hier om dezelfde persoon gaat. En dat deze persoon op twee verschillende momenten om twee verschillende manieren gebroken heeft.
Het breken van een wapen kan twee redenen hebben: 1. Om aan te geven dat de wapendrager een bastaard is, of 2. Om aan te geven dat iemand de zoon of jongere broer is van de huidige wapendrager, die pas het volle wapen gaat voeren, wanneer de vader, of oudere broer is overleden.
Michaël
Boers 2 - 19 mei 2024 - 19:10
Dat laatste, nr 2, wist ik niet.
Dat zou hier in dit geval goed mogelijk kunnen zijn.
Mijn dank!
Bert de Hoogh - 19 mei 2024 - 23:21
Nog een kleine toevoeging Bert,
Uit mijn aantekeningen blijkt dat het sterretje in het wapen (een breuk), in de tijd van de van Arkels, werd gebruikt als aanduiding voor de vierde zoon. Dit werd kennelijk door de van Arkels overgenomen uit de engelse heraldiek van die tijd. Het is maar een kleine bijkomstigheid, wellicht helpt je dit iets verder.
groeten,
Harry
Harry Tuinhout - 23 mei 2024 - 16:06
Nogmaals dank voor de aanvulling.
Dat sterretje op het zegel had ik inderdaad gezien, alleen op het wapen in de collectie van der Lely (zoals afbeelding hierboven) komt het weer niet voor.
Ik heb ook nog het (identieke) wapen gevonden van Gerrit de Hoog van Buuren Gerritsz.
Schepen van Gorkum in 1446
Gelukkig blijven er altijd dingen uit te zoeken :-)
Bert de Hoogh - 24 mei 2024 - 23:39
Heel plezierig Bert, dat je zo enthousiast, en m.i. goed, bezig bent. Ik heb ook nog even naar de juiste heraldische betekenis van de schuinstaak gekeken, maar niets daarover gevonden, zeer tot mijn spijt. Ik sluit hiermee dan maar af, en wens je evenveel plezier in verdergaand onderzoek toe, als ik zelf heb ondervonden . Het heeft mij, in al die jaren, aanzienlijke historische regionale geschiedenis opgeleverd. Dag, ..het ga je goed.
Harry
Harry Tuinhout - 27 mei 2024 - 21:42
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.