Nok Sandriah, inlandse vrouw, had een relatie (getrouwd?) met Johan Christiaan Brouwer. Zij kregen samen 3 dochters, Frida, Fenna en Lea. Johan Christiaan en ook zijn dochters zijn gerepatrieerd naar Nederland. Nok Sandriah niet. De laatst bekende woonplaats van Nok Sandriah was het krankzinnigengesticht in Malang. Wie kan mij helpen met verdere gegevens over Nok Sandriah, trouwakte (?), registratie scheiding (?), overlijden (?). Het gezin heeft in Blora gewoond (1930) en in Semarang (1934).
Frida en Fenna zijn - zonder werkelijke twijfel - erkend naar aanleiding van of bij de gelegenheid van dat huwelijk:
V.w.b.Toeban/ Tuban zou het kunnen gaan over een plaats vlak bij Denpasar op Bali:
Maar ook - wellicht waarschijnlijker - over een regentschap en plaats in de provincie Oost-Java, zie hier:
Wellicht zijn ze eind 1934 naar Batavia verhuist? Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië, 07-12-1934:
Ik heb het sterke vermoeden dat dit de geboorte van Johan Christiaan is:
En dat hier zijn ouders ook te vinden zijn; ze woonden rond 1904 dus in Leiden, militieregister. Ze zijn daar in 1899 aangekomen.
We hebben nu een huwelijksdatum en -plaats. Ik kijk zo verder of dat nog ergens na te slaan is. [Edit:] Ik zie 'Tuban' in dit document van Leo Janssen verschillende keren genoemd, maar voor huwelijken in 1922 trek ik een blanco. Deze vraag geef ik daarom wat dat betreft graag door aan de echte specialisten.
-Bart- - 24 feb 2025 - 08:35 (laatst bijgewerkt 24 feb 2025 — 08:57 door auteur)
Speculatie: je zegt "De laatst bekende woonplaats van Nok Sandriah was het krankzinnigengesticht in Malang." De hele topografie hierboven is op Oost Java (of nog oostelijker) en het oosten van Midden Java. Als het zo is dat de J.C Brouwer die zich in 1934 te Batavia vestigt dezelfde persoon is, dan vermoed ik dat een feitelijke scheiding (van Johan Christiaan en zijn dochters van Nok Sandriah) rond 1934 heeft plaatsgevonden. Maar dat zou de vraagsteller met de gegevens die hij heeft moeten kunnen bevestigen of ontkennen.
Op de paspoort kaart van Johan Christiaan staat dat ze gescheiden zijn van tafel en bed plus een verwijzing naar het krankzinnigengesticht in Malang. Als ze getrouwd zijn moet er dan ergens toch ook een registratie zijn. Van de scheiding (in Semarang??).
De registratie van het huwelijk uit 1922 is hier online te vinden. In het "Nieuw adresboek van geheel Nederlandsch-Indië - part 23", uitgegeven door de firma Kleian:
De akte zelf zal of opgezocht moeten worden bij de LDS, óf heel misschien bij een of ander archief in Indonesië. Dat huwelijk is uiteraard wél geregistreerd, maar of die akte nu nog terug te vinden is ,daar twijfel ik behoorlijk aan.
Johannes Christiaan is in 1962 te Eindhoven overleden:
NB: de naam 'Nok Sadriah' - zoals op een aantal plaatsen gesteld - is vrijwel zeker een verbastering van 'Bok Sadriah' zoals in de akte hierboven is gesteld. 'Bok' staat voor 'vrouw' (van: https://cmr.jur.ru.nl/CMR/VC/VC82/DeelC/deelC16/1.pdf ):
-Bart- - 24 feb 2025 - 11:28 (laatst bijgewerkt 24 feb 2025 — 22:24 door auteur)
Nok Sandriah zou rond 1895 geboren moeten zijn.
Op de paspoortaanvraag van dochter Frida staan enkele gegevens over Nok Sadriah (de tweede naam wordt op de aanvragen van alle dochters en van J.C. Brouwer als Sadriah/Sadriajah/Sadria (dus zonder n) geschreven. Ook de website roosjeroos.nl geeft haar naam bij huwelijk in 1922 zonder n), zij zou circa 50 jaar oud geweest zijn en geboren in Indramajoe (op de aanvraag van Lea: Indramaju).
Bij dochter Fenna staat er in de marge:
Misschien is er met dat nummer nog iets terug te vinden over de scheiding???
Bij Lea op de kaart wordt ook verwezen naar het KZ gesticht te Malang (bij de andere dochters staat als adres van hun moeder: onbekend).
ik ga proberen de trouwakte te achterhalen bij het LDS (bezoekje aan Amsterdam, moet ik wel weten of de betreffende tapes daar toegankelijk zijn?
Ik vraag me nog af of een scheiding ook geregistreerd wordt bij de eerdere huwelijksakte of dat er tussen beide akten een relatie wordt gelegd. In dat verband naar welk archief zou het nummer 910041 verwijzen?
de kernvraag blijft natuurlijk zijn er registraties van inrichtingen als het KZ in Malang en zijn deze toegankelijk?
Heb je nagekeken of er films zijn gemaakt van die plaats. Ik kan het op de site van FS niet vinden. Evt even contact opnemen met de hr Etmans van Roosje Roos. Hij is goed thuis in de materie.