stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Maria de Boer, dochter van Reijer de Boer en Johanna Maria Elizabeth Jansz, * Japara op Java 21 januari 1880.



Profiel afbeelding

Beste mede onderzoekers,

Genoemde Maria de Boer wordt op 21 januari 1880 in Japara op Java geboren. Haar vader Reijer de Boer is daar zendeling in Wonoredjo en later in Salatiga. Ondanks alle naspeuringen heb ik geen overlijdensdatum van haar kunnen vinden. Zij deed op Java een studie tot onderwijzeres. Er wordt gezegd dat zij was gehuwd met een L. Bouma, onderwijzer. Maar dit klopt niet. Deze Lützen Bouma was gehuwd met een Menschtje de Boer.

In 1903 tot in 1904 was Maria de Boer tijdelijk in Nederland voor haar studie. Uit de brieven van haar moeder, die er nog zijn, is er een adres van haar: Mej. M. de Boer, p/a Dr. Hartman, tandarts, Haarlem. Weer terug op Java wordt zij hulponderwijzeres, o.a. in Salatiga en in Buitenzorg. Wegens ziekte wordt zij op haar verzoek eervol ontslagen uit haar betrekking de onderwijzeres 3de kl. mej. M. de Boer in februari 1919. Vanaf 1 januari 1922 wordt zij wegens lichamelijke ongeschiktheid, eervol uit 's Lands dienst ontslagen de gewezen onderwijzeres der 3de klasse bij het openbaar Europeesch lager onderwijs, Mejuffrouw M. de Boer, in de Indische courant van 9 december 1922.

Daarna ontbreekt elk spoor van haar. Als haar moeder mevr. De Boer-Jansz op 16 mei 1931 in Batavia overlijdt, leeft zij nog wel, want haar naam staat bij de overlijdensadvertentie. 

N.B. Ik ben de schrijver van het boek Reijer de Boer en zijn beide Johanna's.

 

Tot nu toe heb ik haar overlijdensdatum niet gevonden. Ik heb al eerder navraag gedaan, maar dat heeft niets opgeleverd. Is er iemand die mij daar wel naar toe kan leiden?

Met hartelijke groet,

Tjeerd Oenema, Oosterwolde Fr.

 

   

Tjeerd Oenema - 29 jan 2024 - 11:38

Ze heeft na de oorlog geen paspoortaanvraag gedaan om Indonesië te verlaten, dat kan verschillende dingen betekenen: ze was al overleden of ze is in Indonesië gebleven of ze was eerder al vertrokken (bijv. naar Nederland). Van haar broer Pieter is zo'n aanvraag er wel.

Anneke 12 - 29 jan 2024 - 11:54

dag Anneke,

Dank voor je antwoord.

Dat klopt van haar broer Pieter. Van die aanvraag heb ik een kopie, maar vond geen enkele verwijzing naar haar zuster.

Ik heb bij het CBG nog een eventuele persoonskaart aangevraagd met haar geboortedatum. Maar dat leverde ook geen resultaat op.

Tjeerd

Tjeerd Oenema - 29 jan 2024 - 12:01

Regeringsalmanak Ned Indië. Geen oplossing, maar wellicht hebben de vermeldingen wel op haar betrekking:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

RA 1938 (v=verlof)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

RA 1941

Wellicht kan meer info verkregen worden via Rode Kruis betreffende de kamparchieven. En een andere mogelijkheid: stichting administratie Indische pensioenen. https://www.saip.nl/nl/content/pages/overige-werkzaamheden.asp

mvg-Ben

Ben Wegman - 29 jan 2024 - 12:25 (laatst bijgewerkt 29 jan 2024 — 12:32 door auteur)

Inderdaad contact opnemen met SAIP. Ik heb de link in mijn vorige bericht geplaatst. Zie hier  Zij weten ongetwijfeld wanneer haar uitkering is gestopt/beëindigd.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

mvg-Ben

Ben Wegman - 29 jan 2024 - 12:43 (laatst bijgewerkt 29 jan 2024 — 13:08 door auteur)

dag Ben,

Dank voor jouw reactie. Ik zal contact opnemen met de SAIP.

Met groet, Tjeerd

Tjeerd Oenema - 29 jan 2024 - 13:35

Geen antwoord op de vraag. 

Toelatingsbesluit van de Gouverneur Generaal d.d. 15 september 1869 No. 24 voor Reijer de Boer uit Ermelo, aangekomen per schip Fagel d.d. 2 april van dat jaar te Samarang, om zich onder voorwaarden in Indië te vestigen. 

-Bart- - 5 feb 2024 - 22:33

dag Bart,

Het is dan geen antwoord op mijn vraag, maar dit is ook mooi, dat je dat hebt gevonden. Dank ervoor. Van het SAIP heb ik nog geen antwoord gehad.

Met groet, Tjeerd 

Tjeerd Oenema - 6 feb 2024 - 10:39

Beste allen,

Eindelijk is er een bericht terug gekomen van het SAIP. Zij schreven: "in het SAIP-archief zijn geen documenten over mevrouw Maria de Boer geb. 21 jan 1880 aangetroffen."

Derhalve (nog) geen overlijdensdatum van Maria de Boer. Ik blijf wel zoeken.

Met groet, Tjeerd Oenema

Tjeerd Oenema - 27 feb 2024 - 10:54

@ Tjeerd,

Jij meldt als reactie van SAIP: in het SAIP-archief zijn geen documenten over mevrouw Maria de Boer geb. 21 jan 1880 aangetroffen."

Hoe is dit te verklaren? Ze heeft toch gewerkt als onderwijzeres en pensioen opgebouwd? Of is dat niet correct?

Heeft het Rode Kruis nog iets opgeleverd? Is de in de almanak genoemde M. de Boer wel de door jou gezochte? De betiteling Hoofd lijkt niet te passen bij iemand die reeds rond 1920 gestopt is met onderwijs.

mvg-Ben

Ben Wegman - 27 feb 2024 - 18:00 (laatst bijgewerkt 27 feb 2024 — 18:19 door auteur)

dag Ben,

Dank voor jouw reactie.

Ook het Rode Kruis heeft niets opgeleverd. En ik twijfel ook sterk aan de meldingen in de Regeringsalmanakken of die betrekking hebben op 'mijn' Maria de Boer. Door ziekte is zij in 1922 uit haar werk als onderwijzeres geraakt.

Ik heb soms nog het vermoeden dat zij mogelijk later naar Nederland is gegaan. In elk geval leeft zij nog als haar moeder in 1931 op Java overlijdt.

Ik heb ook via het CBG een persoonskaart opgevraagd met haar geboortedatum erbij, maar dat heeft ook geen resultaat gehad.

met vriendelijke groet, Tjeerd Oenema

Tjeerd Oenema - 27 feb 2024 - 19:01


Ook de passagierslijsten maken ons niet echt veel duidelijk.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik zie later nog wel een mevr. M. de Boer naar Ned Indië gaan in 1939. En in 1923 ook een mej M. de Boer naar Nederland. Geen openingen, helaas.

mvg-Ben

Ben Wegman - 27 feb 2024 - 20:02







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu