stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Nieuwe website van Historich Centrum Limburg (vroegere Rijksarchief)



Profiel afbeelding

Op de website rhcl.nl lees ik:

Na lang wachten is de nieuwe website van HCL eindelijk gelanceerd! Deze is te bereiken via www.historischcentrumlimburg.nl. We zijn trots op deze mijlpaal! De oude websites van RHCL en Rijckheyt zullen nog even blijven bestaan, maar worden niet meer bijgewerkt.

karel honings - 11 nov 2024 - 18:51 (laatst bijgewerkt 11 nov 2024 — 18:52 door auteur)

Waar is de rest van Limburg?

Jan Dahmen - 20 nov 2024 - 14:45

Beste Jan,

Je weet toch dat echte Limburgers vinden dat Limburg pas ten zuiden van Roermond begint? Dat is me als geboren en getogen Venlose vaker te verstaan gegeven in Maastricht. Niks van aan trekken. Gewoon doorleven. Dat doe ik al 54 jaar buiten Limburg. Daarom is internet zo handig voor historisch onderzoek.

Marie-José Verheugen

Marie-José Verheugen - 23 nov 2024 - 00:39

De bediening van de nieuwe website is zeker niet logisch in elkaar gezet! Kan uiteraard veel beter. Het is zoeken hoe je personen in bijv. DTB's kunt gaan zoeken.

H.G. Vaasen - 25 nov 2024 - 10:05

@ Jan Daamen: de rest van Limburg hoort maar beperkt bij het HCL, namelijk alleen voor zover het de functie van Rijksarchief in Limburg (RAL) betreft. Het HCL (voormalig RAL en Gemeentearchief Maastricht) was van oudsher gevestigd in Maastricht. Sinds vorig jaar heeft het een locatie/dependance in Heerlen, waar het vroege archief Rijckheit is opgeslokt. 

De rest van Limburg is dus zelfstandig in een gemeentearchief en bepaalt zijn eigen regels.

@Marie-José Verheugen: dat heb je een klein beetje fout. Voor een 'echte' Limburger begint de provincie pas bij Echt-Susteren, en meer speciaal bij het smalste stukje tussen België en Duitsland. Na alle gemeentelijke fusies weet ik het niet meer precies, maar ik geloof dat mij eertijds werd verzekerd dat het Holtum was. -:)

Ingrid Evers - 6 dec 2024 - 15:13

@H.G. Vaassen: Ik ben het met u eens dat er ruimte is voor verbetering. Er wordt nog te weinig verwezen naar en uitleg gegeven bij de vele gedigitaliseerde bestanden. Dat is lastig zoeken.

Een sprekend voorbeeld: al de archieven van notarissen met de standplaats Maastricht tussen 1544 en 1840 zijn nu ook gedigitaliseerd, maar als je dat toegangsnummer aanklikt (20.241) zit je nog met de handen in het haar. In de inventaris staat een keurige lijst van notarissen, ieder met een eigen inventarisnummer, maar je moet de hele lijst nalopen om een bepaalde notaris te vinden. Dat komt omdat de zoekfunctie alleen schijnt te werken op iets IN een bepaald inventarisnummer, niet op die lijst. 

En waarom heeft men die verschillende notarisnamen niet voorzien van levensdata? Nu moet je ze allemaal open klikken en nalopen, al lijkt het min of meer chronologisch te zijn gegaan. 

Ik geloof ook niet dat de zoekfunctie echt Boleaans werkt. Ik kreeg 'Josua de Grave' er tenminste niet uit, terwijl de overleden archivaris Jan Koreman in 1959 diens testament publiceerde, opgemaakt op 15 december 1670. Nu blijkt mij, dat voor dat jaar van notaris Johannes Corstius alleen de bestanden van januari tot met juli zijn gedigitaliseerd. Waar is de rest?

Mocht u zelf willen zoeken: als u bij/voor een inventarisnummer (steeds verwijzend naar een bepaald jaar) een paperclip ziet staan, dan betekent dat dat die bestanden zijn gedigitaliseerd. Klik erop, en een hele bundel verschijnt om door te lopen. Scroll na het klikken bij het nieuwe scherm wel even omlaag: het lijkt alsof er niets is gebeurd, maar de gescande bestanden staan 'onzichtbaar' iets lager. 

Ingrid Evers - 6 dec 2024 - 15:56 (laatst bijgewerkt 16 jan 2025 — 17:34 door auteur)

@ Ingrid Evers . Jammer dat de Limburgers hun eigen provincie opdelen voor Limburgers en 'echte' Limburgers.

Jan Dahmen - 6 dec 2024 - 16:03

Tsja, wanneer hoor je bij Limburg! Dan mag ik ook graag de kop van Noord-Limburg benoemen want Noord-Limburg begint volgens velen bij Roermond of in ieder geval Venlo. Bijvoorbeeld destijds het Dagblad van Noord-Limburg, die stopte bij Gennep en wat er dan al in stond waren het de overlijdensadvertenties.

Venlo is voor de mensen uit de gemeente Mook-Middelaar toch nog 55km zuidelijker en als je dan bedenkt hoe de mensen uit deze gemeente en uit de gemeenten Gennep en Bergen jaren geleden 'gevochten' hebben om niet bij de provincie Gelderland gevoegd te worden want 'zij zijn Limburger', dan is het wel duidelijk. Economisch gezien is dit dan misschien wel meer op Nijmegen gericht, maar dat is ook logisch, dichterbij, betere openbare busverbinding en zo nog meer.

In de aankondiging 'Nieuwe website van Historich Centrum Limburg' staan gewoon twee tikfoutjes, Historich en Centrum. Er moet dus staan 'Nieuwe website van Historisch Zuid-Limburg'. Maar wie weet is dit nog maar het begin en worden Midden-Limburg, Noord-Limburg en de Kop van Noord-Limburg nog toegevoegd ;)

Frans Wilbers - 6 dec 2024 - 21:32

De bediening van de nieuwe website is zeker niet logisch in elkaar gezet! Kan uiteraard veel beter. Het is zoeken hoe je personen in bijv. DTB's kunt gaan zoeken.

 

Blijft ( als bijna 60 jaar ICT-er) een slecht ontwerp mag ik wel zeggen!

H.G. Vaasen - 7 dec 2024 - 11:23

@Frans Wilbers: houd moed! Ik heb horen verluiden dat het Historisch Centrum Limburg per 2026, met ingang van de nieuwe archiefwet en het zich terug trekken van de rijksoverheid, inderdaad voor een groot aantal van de 31 Limburgse gemeenten het administratief centrum gaat worden. Hier in het zuiden schijnt alleen Kerkrade zich niet te hebben aangesloten. Tja, hoe dat allemaal gaat uitpakken? Lees af en toe op de website de rubriek Nieuws. -:)  

Ingrid Evers - 7 dec 2024 - 11:23 (laatst bijgewerkt 7 dec 2024 — 11:24 door auteur)

Dramatisch: Als het aan de directie ligt, gaat het HCL dicht. De dienst zet volledig in op digitaliseren. Het archief was al enkele jaren beperkt toegankelijk: nog slechts drie dagen per week: dinsdag, woensdag en donderdag. In de vakantieperiode was het nog slechts twee dagen. En speciaal om bezoekers van verder weg ter wille te zijn, was dat op dinsdag en donderdag. Zodat ze op kosten werden gejaagd, omdat ze bij een groter onderzoek ofwel twee keer op en neer moesten reizen, ofwel voor twee nachten logies moesten zien te organiseren. 

De Limburger heeft vanavond een groot artikel geplaatst over de nieuwe plannen van de directie. Per 1 januari wordt de studiezaal gesloten. Bezoekers moeten zich nu vooraf aanmelden en reserveren. De gebezigde argumenten: alles wordt toch door ons gedigitaliseerd, ook gratis op verzoek; mensen kunnen dus thuis blijven. 

Deze argumentatie is zeer aanvechtbaar, want zeker voor een historicus is het noodzakelijk grotere bestanden door te nemen. Van de honderd stukken die ik lees, kan ik misschien een derde gebruiken. Maar de rest heeft wel mede de achtergrond geleverd óm dat derde deel te kunnen gebruiken. En denk eens aan het materiaal. Een fotohistoricus kan weinig met een scan van een foto. Jawel, men ziet een plaatje. Maar dat zegt niets over het gebruikte procedé, de soort afdruk en de belettering. 

Zoals Joep Leerssen, emeritus professor van de Universiteit van Amsterdam, het in De Limburger verwoordt: Met deze argumenten kunnen we ook het Rijksmuseum wel sluiten, want De Nachtwacht kunnen we ook digitaal zien.. 

En tussen haakjes: het HCL is een openbare instelling met een verplichting tot openbare dienstverlening, die we met ons allen financieren. Die dienstverlening is al een paar jaar teruggeschroefd en wordt dus nu op afstand gezet. De belasting betalende gebruiker staat zo dadelijk voor een vrijwel dichte deur. 

Ingrid Evers - 7 dec 2024 - 23:47 (laatst bijgewerkt 7 dec 2024 — 23:48 door auteur)

Beste Jan,

Je weet toch dat echte Limburgers vinden dat Limburg pas ten zuiden van Roermond begint? Dat is me als geboren en getogen Venlose vaker te verstaan gegeven in Maastricht. Niks van aan trekken. Gewoon doorleven. Dat doe ik al 54 jaar buiten Limburg. Daarom is internet zo handig voor historisch onderzoek.

Marie-José Verheugen

Marie-José Verheugen - 8 dec 2024 - 23:19

Marie, ik heb Limburg verlaten in 1974 en kom er graag terug voor dagelijks bezoek. Ik vind het jammer dat er gesproken wordt over Limburgers en echte Limburgers. Ben trots op je provincie met alle Limburgers!!

Jan Dahmen - 8 dec 2024 - 23:49

Helaas, ik had meer verwacht van de nieuwe website van Historisch Centrum Limburg. Klik je er en ga je naar een van de onderdelen Heerlen of Maastricht. Het maakt mij niet uit waar Limburg voor de echte Limburgers begint, als het maar overzichtelijk is waar ik moet zoeken-. Moet ik voor een persoon uit Weert nu bij Heerlen zoeken of bij Maastricht , of iemand uit Braexem of waar dan ook. Van mij mag er gekeken worden naar de website van Brabants Historich Centrum. Dat is overzichtelijk.  Bovenstaan archief voor mensen buiten Limburg helemaal niet!

MAEM van Grinsven - 7 jan 2025 - 17:45

Marie-José Verheugen ik weet dat dit hier niet de plaats hiervoor is maar toch ...... vind je opmerking over waar Limburg begint niet terecht!

Irma Lommen - Salden - 16 jan 2025 - 15:01

Beste Jan,

Je weet toch dat echte Limburgers vinden dat Limburg pas ten zuiden van Roermond begint? Dat is me als geboren en getogen Venlose vaker te verstaan gegeven in Maastricht. Niks van aan trekken. Gewoon doorleven. Dat doe ik al 54 jaar buiten Limburg. Daarom is internet zo handig voor historisch onderzoek.

Marie-José Verheugen

Marie-José Verheugen - 19 jan 2025 - 15:52

Nu begint het me echt te irriteren. De nieuwe naam is nu Historisch Centrum Limburg. Dat slaat als een tang op een varken. Ik weet dat veel Zuid- Limburgers hun deelgebied het enige echte Limburg vinden, maar dit was een gouden kans om een en ander recht te zetten. Dit is het archief voor Zuid-Limburg en niet Limburg. Dit leidt tot allerlei verwarring, zeker voor mensen die niet in Limburg woonachtig zijn. Met deze naam zet het zuiden van Limburg, dat toch al uitblinkt door een vreselijk chauvinisme, zichzelf echt in het hemd.

Ik weet nog dat ik jaren geleden op het terras van de De Grote Vogelstruys op het Vrijthof in Maastrich zat. Ik bestelde een pilsje in het Venloos. De ober zei in onbeholpen Nederlands "mevrouw wil een biertje", met een vet Maastrichts accent. Ik zei weer in het Venloos ik versta ook prima Maastrichts. Zei die hansworst "zo spreken wij altijd tegen Hollanders". Zo is het maar net. Alles boven Heerlen is Hollands. Wordt toch tijd dat ze in Maastricht ontwaken.

Marie-josé Verheugen, een rasechte Noord-Limburgse die zich ondanks de tientallen Limburgse dialecten in het Nederlands en veel Limburgse dialecten verstaanbaar kan maken. Een Gemiste kans Archief dit is de 21e eeuw.

Marie-José Verheugen - 19 jan 2025 - 16:07

Als echte Hollander wil ik me er toch ook even tegenaan bemoeien.
De website van het HCL vertegenwoordigt een aantal archieven, waaronder de Stadsarchieven van Heerlen en Maastricht.
Maar ook het voormalige Rijksarchief in de provincie Limburg en dat archief heeft wel degelijk informatie over de gehele provincie, inclusief Venlo. Dat laatste is een beetje ondergesneeuwd in de informatie op de HCL website, maar men kan dus wel degelijk claimen dat ze voor de gehele provincie werken.

Michaël

Boers 2 - 19 jan 2025 - 16:54

@Boers 2: Volkomen juist, Michaël, en ja, die tak van het bedrijf is wat ondergesneeuwd op de website. 

@ Marie-José Verheugen: Vrijwel alle statische (= afgesloten) gemeentearchieven berusten vanuit de rijksarchief-functie bij het HCL. Lopende gemeentearchieven berusten bij de verschillende gemeentes. Zo gauw een gemeente een stuk lopend archief afsluit, gaat het naar het HCL. Dat doen ze op verschillende momenten, d.w.z. ze sluiten hun lopend archief af in verschillende jaren, al naar gelang het het gemeentebestuur uitkomt. Het ligt er helemaal aan of B&W, Raad en/of Secretarie gegevens tot veertig jaar geleden, of bijvoorbeeld tot tachtig jaar geleden in eigen beheer willen houden. 

Het is voor 'jongere' gegevens dus altijd verstandig te kijken op de site van een gemeentearchief, voordat je boos rondbanjert op de HCL-website.

Ingrid Evers - 19 jan 2025 - 17:41 (laatst bijgewerkt 19 jan 2025 — 17:44 door auteur)


Vind ik ook wel een beetje. Mijn overgrootvader verhuisde van Heer (nu gemeente Maastricht, waar de familie voor vele generaties heeft gewoont) naar zijn liefje in Papenhoven, nog net in het echte Limburg. Mijn grootvader, geboren in Papenhoven, verhuisde naar Nijmegen.  Mijn vader, geboren in Nijmegen, verhuisde eerst naar Newcastle (UK), daarna naar New Zealand, daarna naar Buenos Aires en uiteindelijk naar Vancouver, Canada, waar ik ben geboren. Ik ben dus op hoogst maar 1/8ste "echte Limburger", maar voel me wel degelijk Limburger.  En Maastricht is echt wel de mooiste stad in Nederland, en tweede mooiste is Nijmegen.  

In maart kom ik voor een paar dagen op bezoek: eerst naar het echte Limburg, en dus natuurlijk ook naar Maastricht, en dan een paar daagjes Cuijk en Nijmegen.  Ik kan er niet op wachten; ik kijk er zo veel al naar uit.

Paul Heuts - 27 jan 2025 - 17:17 (laatst bijgewerkt 27 jan 2025 — 17:20 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu