stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » doodsoorzaak volgens Middel op Begraven opgelost



Profiel afbeelding

ik vond in de boeken Middel op begraven diverse doodsoorzaken

Toeval - Beroerte (met dank aan Adriaan)

Koorts - Elke vorm van koorts t.g.v. infectie of ontsteking zijn (met dank aan Leo)

Zikoors - Zinkkoorts (met dank aan Frans, Jacobus, Pauwel)

wat wordt in hedendaagse termen met deze doodsoorzaken bedoeld?

grtn

Jan K. - 29 okt 2011 - 14:25

Toeval was vroeger Beroerte.

adriaan - 29 okt 2011 - 14:42

Dat is reuze interessant, maar je komt er vrijwel niet achter. Je weet immers niet precies wat ze bedoelen, ook al kom je symptoombeschrijvingen tegen. Die moet je op zijn minst hebben; een enkel woord geeft te weinig aanwijzingen.

Maar zelfs dan is het nog heel erg de vraag op wat voor ziekte dat die symptomen dan duiden, dat kan ook vaak nog een heel scala zijn. Ook als je de inzichten van de moderne geneeskunde erbij haalt, kom je er dus vaak nog altijd niet uit.

Koorts is zo algemeen, dat kan op honderden en honderden aandoeningen wijzen; elke infectie gaat gepaard met koorts. Net zoiets als 'verval van krachten' wat je vaak ziet, wat is dat? Tuberculose, kanker, enz, enz.

Is die toeval bijvoorbeeld ook echt een beroerte of is het een aanval van epilepsie en stierf die persoon tijdens die gebeurtenis ineens aan een hartstilstand? Epilepsie is trouwens typisch zo'n aandoening die oudtijds werd gediagnosticeerd als krankzinnigheid, wat het niet is. Die zogenaamde gekken in het dolhuis waren dus ook lang niet altijd psychiatrische patiënten in moderne zin. Elke gek is lang niet gek.

En is een beroerte in de 18e of 19e eeuw ook inderdaad de aanduiding van wat de geneeskunde van nu onder een beroerte verstaat?

Het WNT geeft ook wel definities van ziekten, maar weer: bedoelen ze ook wat we nu bedoelen? Bovendien is het woordenboek gemaakt door neerlandici en die zijn op dit terrein leken.

We moeten dus eigenlijk eerst veel meer weten. Zou je bijvoorbeeld iemand hebben die in 1833 sterft aan koorts in Utrecht dat zou je redelijk kunnen veronderstellen dat dat de cholera-epidemie is geweest, al is dat ook dan geenszins zeker natuurlijk. Maar sterft het halve gezin binnen een paar dagen, ja ok, dan kunnen we het wel aannemen.

De pest is een vergelijkbaar probleem; we weten niet met zekerheid of tal van epidemieën ook inderdaad duiden op de pest, of dat er allerlei andere besmettelijke en snel woekerende infectieziekten bij gebreke aan inzicht simpelweg onder de noemer pest werden beschreven.

Zo is ook Mozart in de loop der tijd al aan van alles en nog wat gestorven.

Een beginnetje voor meer studie misschien:

http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_historischer_Krankheitsbezeichnungen

Leo Bijl - 29 okt 2011 - 18:09

Daar heb je wel een punt, Leo

Beroerte is een modernere benaming dan Toeval (met dank aan Adriaan)

Koorts kan idd elke vorm van koorts t.g.v. infectie of ontsteking zijn

maar wat is Zikoors in modern Nederlands?

Jan K. - 29 okt 2011 - 18:36

Al sla je me dood, om in de sfeer te blijven Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Leo Bijl - 29 okt 2011 - 18:42

H H H H H

Jan K. - 29 okt 2011 - 18:46

Jan

er zal waarschijnlijk zinkkoorts bedoeld worden, dat ben ik voluit geschreven ook wel eens tegengekomen.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 29 okt 2011 - 19:45

Ook ik kom af en toe (o.a. in oude familieadvertenties) het woord "zinkkoorts" tegen.

Het gaat om het volgende:

 

Toxische inhalatiekoorts Griepachtig ziektebeeld met koorts en gewrichtspijn, meestal optredend aan het eind van een werkdag na blootstelling aan organische stof (graankoorts) of endotoxinen. Respiratoire symptomen staan op de achtergrond. Blootstelling aan metaaldamp (zink, beryllium, cadmium, nikkel, vanadium enz.) en thermodegradatieproducten van enkele gefluorideerde plastics, zoals teflon, geven een vergelijkbaar ziektebeeld; de thermodegradatieproducten ontstaan door verhitting (bijv. door het roken van met plastics besmette sigaretten).

Jacobus - 29 okt 2011 - 22:21

Pauwel - 29 okt 2011 - 22:50

Heel goed mogelijk dat dat het is, maar die twee dingen zijn niet hetzelfde. Het is eerste is dan inademing van metaaldamp (lassers, maar die waren er toen nog niet) en het andere wordt opgevat als griep.

Weer vraag je je dan af, of het dat ook is. Ik heb nog geen duidelijke symptoomomschrijving gevonden.

Leo Bijl - 29 okt 2011 - 22:59

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum



http://www.ntvg.nl/publicatie/zinking-zinkingskoorts-en-zinkingsziekte

Klik links onder voor het volledige artikel.


Pauwel - 29 okt 2011 - 23:19

Allen, hartelijk dank!

Samengevat heb ik nu:

1) Zinkingskoorts werd in de eerste kwart van de 19e eeuw vaak opgegeven als oorzaak van overlijden.

2) Zinking: (verouderd)

ziekelijke aandoening, bv. door kouvatten, doordat kwade vochten naar een lichaamsdeel trekken, naar men zei: dat veroorzaakt zinkings; 

zinking(s)-koorts, door zinking(s) veroorzaakte koorts, vergelijk zenuwzinkingskoorts = typhus.

3) Zinkkoorts veroorzaakt een griepachtig ziektebeeld met koorts en gewrichtspijn, meestal optredend aan het eind van een werkdag na blootstelling aan organische stof (graankoorts) of endotoxinen.

Endotoxinen zijn deeltjes van bacteriën of schimmels die zitten in agrarisch stof dat voorkomt binnen de akker- en tuinbouwsectoren. Als iemand te veel of te lang stof of nevels inademt, ontstaan gezondheidsklachten, zoals hoesten, hoofdpijn, gewrichtsklachten, bronchitis, benauwdheid en astma.

  grtn

Jan K. - 30 okt 2011 - 09:44

Wim Hobers - 31 okt 2011 - 23:42

bedankt, Wim

Jan K. - 1 nov 2011 - 09:19


Jan,

Er staat niet zikoors maar z:koors, dus z(dubbele punt)koors. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 De dubbele punt is een afkortingsteken. Voluit dus z(inkings)koor[t]s.

Zie overigens ook de eerdere discussie http://www.stamboomforum.nl/hulp/2/20659/0/doodsoorzaken_en_enge_ziektes


Pauwel

Pauwel - 12 nov 2011 - 09:07







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu