Vorige week vrijdag is de gebruikerstest (ook wel betatest genoemd) gestart van WieWasWie, deze test loopt door tot en met komende maandag (3 oktober). Komende maand zal de website "live" gaan.
Ik ben één van de 50 testers en heb, met toestemming van STAP, mijn eerste indrukken van de nieuwe site in enkele artikels op mijn blog (http://blog.coret.org/) gevat:
mvg,
Bob Coret
Bob Coret - 1 okt 2011 - 12:16
Dag Bob,
Mooi dat je je bevindingen kunt delen en dat hebt gedaan :) Het is jammer om te constateren dat de doelgroep voor het bouwen van stambomen vooral de beginnende genealoog is, of iemand die alleen de recente familierelaties in kaart wil brengen. Gelukkig lijkt de zoekfunctionaliteit wel een waardige opvolger van Genlias te zijn.
Zoals het er nu naar uitziet, zal ik WieWasWie gewoon zoals Genlias gebruiken, maar mijn genealogische gegevens blijf ik zelf wel beheren.
Frank
Frank Steggink - 2 okt 2011 - 12:47
Beste Bob,
Goed om te lezen dat de zoekfunctionaliteit tot nu toe een positieve indruk wekt. Wat ik niet lees in je artikel is wat je indruk is (tot nu toe) van de hoeveelheid beschikbare data van de respectievelijke archief-deelnemers. En dan heb ik het over zowel de data die slechts nog in 'index-vorm' beschikbaar is alsook de data waarvan het origineel al als scan te downloaden is. Misschien een beetje lastig te testen, maar mijn onderzoeksvraag zou zijn: wordt er al aanzienlijk meer content geboden dan tot nog toe bij de afzonderlijke deelnemers (via hun eigen sites) het geval is/was?
Groet,
Gerrit
Gerrit Ambachtsheer - 2 okt 2011 - 12:54
Zag tot m'n vreugde dat de gegevensverzameling van Genlias straks ook doorzoekbaar is op "beroep". Betekent dat tevens dat de persoonsnamen die in Genlias thans dikwijls ook voorkomen onder het label "Nadere bijzonderheden", straks ook benaderbaar zijn via de zoekfunctie?
JanK - 2 okt 2011 - 13:14
@Gerrit,
Over de kwantiteit kan ik moeilijk materiaal vinden.
Op Genlias (http://www.genlias.nl/nl/page17.jsp) wordt gesproken van 15.099.364 aktes in december 2010 (er zijn helaas geen recentere cijfers). Hoeveel aktes de Digitale Stamboom ontsluit kan ik niet vinden.
Op de weblog van WieWasWie (http://wieiswiewaswie.wordpress.com/2011/09/15/ruim-17-miljoen-documenten-gemigreerd-waarvan-circa-40-met-een-afbeelding/) stond in september 2011 dat "Inmiddels zijn wij de 17 miljoen ruim gepasseerd. Van deze documenten zal naar schatting circa 40 % voorzien zijn van één of meerdere afbeeldingen."
Als je nu op de beta site met alleen een wildcard (*) dan krijg je 39.194.190 documenten als resultaat (ik kan niet beoordelen hoeveel hiervan een scan bevat).
Tenslotte, eigenlijk zou je ook een tabel moeten maken van deelnemers Genlias en Digitale Stamboom versus WieWasWie, want volgens mij is dat niet één op één....
Bob Coret - 2 okt 2011 - 14:26
* Volgens mij levert het CBG geen informatie, het is een "kennispartner".
Op Genlias (en niet op WieWasWie):
Bob Coret - 2 okt 2011 - 15:38
Bob, ik heb met veel interesse je blogs gelezen. Wat mij vooral opviel is het volgende. Ik kan straks op WWW wederom mijn stamboom gaan bijhouden. Vanzelfsprekend heb ik thuis al een bestand, op mijn website al een bestand en ook hier en daar op andere sites al eens iets geupload en dus ook daar (niet actuele) bestanden. De reden dat ik mijn eigen website houd, is dat ik daarop mijn doelgroep (=mijn familie en verwanten) iets kan laten zien waarin zij geïnteresseerd zijn.
Er zijn al zoveel websites waar je je stamboom op kunt bijhouden, dat ik me afvraag waar de meerwaarde zit (behalve dan het direct linken aan de aktes) van wederom een platform om mijn stamboom op bij te houden. Zeker als in dat platform de visuele weergave bij grotere bestanden (en die krijg je vanzelf als je met het virus besmet bent) onhandig en traag is.
Wat mij betreft zou het veel beter zijn om op WWW als genealoog per akte te kunnen aangeven welke relatie(s) deze akte weergeeft. Zodoende ontstaat dan vanzelf een grote database waaruit mensen direct een GEDCOM zouden moeten kunnen downloaden van de door hen aangemerkte gegevens. Met hierin meteen een link naar de bron en de hyperlink naar de akte! Hier zou ik meer aan hebben dan aan een site die nog meer dubbele, incomplete data genereert zodat een zoekaktie uiteindelijk te veel resultaat oplevert (voorbeeld geneanet en genealogieonline). Dan liever een plek waar ik de data die ik nodig heb zelf kan ophalen en op de manier kan inzetten die ik wenselijk vindt.
Melle van der Heide - 5 okt 2011 - 13:46
Beste Bob,
Geweldig dat je dit allemaal voor ons bijhoudt. Wat ik me afvraag is of de archiefinstellingen die aan WWW gaan deelnemen de dienstverlening op hun eigen sites gaan aanpassen. De Groningers en de Friezen hebben op hun www.alle........nl bijvoorbeeld al scans neergezet van goed leesbare kwaliteit. Zo zijn er nog meer voorbeelden. WWW en STAP geven op mijn vraag daarover als antwoord dat ik dat bij de archieven zelf na moet vragen, want 'zij gaan daar niet over'. Weet jij raad?
Wilco
Wilco - 5 okt 2011 - 16:14
Onderstaande reactie ontving ik van het STAP projectteam op de artikels over WieWasWie (WieWasWie, de Google voor historische documenten en persoonsinformatie?, Stamboom bouwen via WieWasWie, van de familie of de voorouders?, WieWasWie: helpinformatie, beloning en beveiliging en De capaciteit van WieWasWie?s Stamboom bouwen):
Beste Bob, beste plaatsers van reacties,
Met interesse volgt het projectteam de reacties over WieWasWie.nl in het algemeen en de gebruikerstest in het bijzonder. Aangezien jouw reactie(s) via dit blog de meest uitgebreide is, geven we via deze weg een antwoord. Later - let wel, zo snel mogelijk - zal op de projectblog van WieWasWie.nl een uitgebreide analyse van de gebruikerstest worden geplaatst.
Zoeken: Dit is de kernfunctionaliteit die natuurlijk zo optimaal mogelijk moet werken. We zijn zeer verheugd dat de snelheid tot nog toe als goed wordt ervaren. Ook een eerdere performance test heeft goede resultaten gegeven. Maar de echte vuurproef vormt natuurlijk de praktijk, na livegang. Dit heeft echt onze aandacht. Dit geldt ook wat betreft de functionaliteit van uitgebreid zoeken, filteren en het weergeven van zoekresultaten. De uitkomsten van de gebruikerstest zullen daarbij als anker dienen voor de laatste aanpassingen voor livegang. De opmerkingen over de search op boekverkopers is nagezocht. De bouwer zegt hier het volgende over: "Als ik via uitgebreid zoeken op Boekverkoper zoek, dan krijg ik in totaal 12.523 resultaten (opgebouwd uit: 123 documenten, 12372 persoonspagina's, 28 stambomen en 0 in de site. Als ik steekproefsgewijs hier doorheen loop, zie ik dat de resultaten inderdaad dat de mensen hier boekverkoper zijn."
Qua downloaden van scans zien we dat meer mensen het proces omslachtig vinden. Het lijkt een voorbeeld van een proces - waarbij vanuit het idee de gebruiker maximaal te bedienen - is uitgekomen op een tegengesteld resultaat. We zullen kijken of en hoe dit simpeler kan. Qua monitor/reminder functie kennen we de wensen. We zijn hier nog flink over in overleg met de bouwer. We hopen dit nog zeker mee te krijgen voor lancering.
Qua URL's is het uitgangspunt dat het vaste URL's betreft. Deze kunnen gebruikt worden als directe verwijzing naar detailpagina's van documenten (aktes) en personen. De eeuwigheidswaarde daarvan is net zo groot als die van de database.
Bouwen: Dit onderdeel is ontwikkeld om - zeker in eerste instantie - beginnende stamboomonderzoekers op weg te helpen. Zo is dat ook met de deelnemende instellingen afgestemd via stuurgroep, klankbordgroep en de opvolger daarvan, de werkgroep Usability, Design & Content. Maar hoe meer we de ervaren genealoog ook nu al tevreden kunnen stellen, hoe beter. Dit betekent dat we zeker zullen proberen een aantal genoemde zaken al voor livegang mee te nemen. Dit geldt onder andere voor het plaatsen van losse personen in een stamboom, het vragen van email-adressen en kunnen uitnodigen van reeds overleden personen, absurde leeftijden die gegenereerd worden en - heel belangrijk - de capaciteit van het inlezen van GEDCOM-bestanden en de snelheid van het tonen van de stambomen in de grafische view (o.a. na wijzigingen). Dat moet echt beter! We hopen deze zaken dan ook zeker voor livegang rond te hebben. De export van GEDCOM-bestanden moet ook nog kritisch tegen het licht gehouden worden.
Lastiger ligt het koppelen van bronnen en het automatisch inlezen van gegevens uit die bronnen. Mooie functionaliteit die we op termijn zeker willen. De uitvoer is om meerdere reden complex en ingrijpend en kan ook waarschijnlijk bugettechnisch niet in deze ronde mee. Zo is een complicerende factor o.a. hoe instellingen hun scans aanbieden en een beperkende factor is het gebruik van Family Show. Dit is inherent aan de keuze voor de aanbieding van de ontwikkelende partij die uit de Europese aanbesteding is voortgekomen. Op termijn willen we het gebruik hiervan wellicht afbouwen. Hier kijken we in samenwerking met het CBG naar. Maar vooralsnog gebruiken we Family Show versie 3.0. Het klopt dat 4.0 meer functionaliteit biedt maar ten tijde van integratie was deze versie enkel als niet geteste Alfa versie beschikbaar.
Beloning: Mooi is je enthousiasme over de beloning voor inzet en vrijwilligers. Kanttekening hierbij is wel dat het gedragen moet gaan worden door alle instellingen. We hopen dat dit goed van de grond komt.
Met vriendelijke groet,
Projectteam WieWasWie.nl
Bob Coret - 5 okt 2011 - 18:55
Wat de "boekverkopers" betreft: er is een opvallend verschil tussen de cijfers die Bob rapporteert en de cijfers die STAP aangeeft (factor 10 verschil...). Ik vond de aantallen in beide gevallen verdacht hoog.
Via google ("boekverkoper stamboom") vond ik http://www.bibliopolis.nl/personen/search/database/ALFABET+ALF1851+ADRES+THESAUR+PICATHES+BKVB/occupation/boekverkoper/sort/mainEntry en daar zijn er maar slechts 2827. Via WieWasWie zijn er dus ruim 5x zoveel te vinden....
Goed nieuws voor de KB ???
Of is er mogelijk sprake van teveel boekverkopers in de zoekresultaten of in de database zelf (testdata ?))...
Ik blijf het vreemd vinden...
Ik hoop na het live gaan hier op door te kunnen gaan...
Jules Lauwerier - 6 okt 2011 - 22:22
@Jules,
Als de gemiddelde boekverkoper trouwt, 3 kinderen krijgt en overlijdt, is hij 5* als dusdanig vermeld... Niets raars aan.
Ronald Hellenbrand - 6 okt 2011 - 22:32
@Ronald,
Kinderen van een boekverkoper zijn nog geen boekverkoper. Als ik zoek op personen die boekverkoper zijn, verwacht ik alleen de vader. Als ik zoek op documenten verwacht ik 1 document. Ik blijf het vreemd vinden dus...
Jules Lauwerier - 7 okt 2011 - 09:40
Wilco - 7 okt 2011 - 10:58
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.