stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Ankum (Hannover)



Profiel afbeelding

Ik ben eigenlijk nog maar net begonnen met het uizoeken van de geschiedenis van de familie van mijn moeder en moet zeggen dat het erg verslavend is. Een klein beginnetje is gemaakt, maar ik loop nu al een beetje vast op mijn moeder's overgrootouders.

 

Martin Hermann Ostermann (* 1869) en Maria Adelheid Getrud Wöstemann (*1868) zijn beide geboren in Ankum (in de voormalige provincie Hannover) en zo te zien op  jonge leeftijd naar Nederland gekomen. Daar zijn ze in juni 1895 getrouwd te Amsterdam, waar Martin enige tijd werkte als kleermaker. Volgens de verhalen was hun dochter (mijn overgrootmoeder) een bijzonder mens en daarom zou ik het leuk vinden om meer te weten over haar achtergrond. Mijn oma weet helaas ook weinig over haar grootouders.

 

Nu is mijn vraag of jullie misschien tips hebben waar ik kan begonnen. Ik heb de gemeente Ankum al gemaild, maar de kans is groot dat ze mij niet zo via de mail kunnen helpen. Weet iemand een goede  goede digitale databse voor de betreffende streek? Via http://gedbas.genealogy.net kom ik redelijk wat 'Ostermannen' tegen uit Hannover - vanaf het begin van de 18e eeuw - maar helaas nog te weinig aanknopingspunten om de puzzel echt op te lossen.

 

Bedankt :)

 

 

 

 

Florine - 13 apr 2012 - 19:45

Ankum ligt in de Landkreis Osnabrück. Voor dit gebied is er een genealogische vereniging met een eigen website:

http://www.osfa.de/

Daar wordt ook informatie gegeven over Ankum. Voor de Kirchenbücher kunt u informatie inwinnen bij Bernhard Struckmann of Jürgen Hausfeld. Zie de genoemde site.

De vereniging heeft ook een besloten mailinglist, waar u vragen kunt stellen. Dit is ook een goede manier om informatie te krijgen.

Michiel - 13 apr 2012 - 21:40

Geachte mevrouw Florine,

Hartelijk welkom op het Stamboomforum!

1.  Om te beginnen een goedbedoelde opmerking vooraf:

als u wilt dat uw bijdrage wordt opgemerkt en dat de lezers ervan u op een goede manier verder kunnen helpen, kunt u het beste die bijdrage een omschrijving "meegeven" die meteen duidelijk is, en aangeeft wat u zoekt. Een plaatsnaam (zoals u schrijft: Ankum) is een mooi begin, maar het kan beter. In elk geval moet die omschrijving antwoord geven op de vragen "wie - waar - wanneer".  Het beste kunt u even teruggaan naar uw eigen bijdrage, klikken op de knop "Bewerk" en dan de titel aanpassen, bijvoorbeeld in een tekst als "Martin Ostermann X Maria Wöstemann, Ankum (Hannover), ca. 1868". 

2. In het verleden maakten ambtenaren van de burgerlijke stand (akten) en kerkelijke functionarissen (DTB-boeken) nogal eens aantekeningen "op het gehoor af" n.a.v. de verklaringen door de vaak analfabete betrokkenen, waardoor veel naam- en spellingsvarianten zijn ontstaan. U moet daar liefst wel op bedacht zijn bij uw onderzoek, en als u zoiets als een genealogisch softwareprogramma of aantekeningen bijhoudt, al die varianten (plus bron, plaats en jaartal!) ook echt precies noteren.

Zelfs in volgordes van namen vindt u vaak varianten.

Vergeet u dan ook niet, in al de bronnen waarin u onderzoek doet (internet, literatuur, archieven e.d.)

ook consequent te zoeken op al die varianten (en naamsvolgordes).  

Voorbeeld:  http://www.historischcentrumoverijssel.nl/hcoroot/Templates/hcoDefault1Archieven.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7BD4A88812-B7B5-48BB-A7A1-276B03BFCE30% 7D&NRORIGINALURL=%2Fhcoroot%2Fhoofdnavigatie%2Fzoeken_en_vinden%2Fintroductie%2FArchieven.htm&NRCACHEHINT=NoModifyGuest&mistart=1368&mivast=141&mizig=236& miadt=141&miaet=54&micode=0123.3171&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&miview=ldt

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

U schreef de namen als "Martin Hermann Ostermann (* 1869), Maria Adelheid Getrud Wöstemann". 

Zij staat hier vermeld met andere naam en naamsvolgorde:      Maria Gertrud Adelheid Wöstmann.  

3. In elk geval is het handig om bij uw onderzoek continu een goede online-kaart bij de hand te houden (als bijv. Google Maps of Bing Maps), zodat u sneller samenhangen herkent en verbanden gaat zien. Hiermee ziet u bijvoorbeeld dat er niet ver van de plaats Ankum (die ca. 25 km ten noorden van Osnabrück ligt), nl. ten oosten van de stad Münster, op meerdere plaatsen zoiets als een buurtschap / landgoed / boerderij met de naam  Wöstmann ligt. Kleine kans, maar wie-weet is het iets als een familie-landgoed geweest, en sowieso lijkt het mij misschien voor u wel interessant om te noteren. Zie:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Als u deze laatste variant opzoekt in Google, en die vergelijkt met de goede topografische kaart

bij de online-kaart-dienst Tim-Online van de deelstaat Nordrhein-Westfalen www.tim-online.nrw.de,

dan valt u misschien op dat nog anno 2012 ook dáár een boerderij/landgoed  Wöstmann ligt,

en nog wel in de buurt van een boerderij/landgoed met de naam van haar partner Ostermann

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

rrr

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Het zijn natuurlijk maar speculaties, toeval en gissingen, en deze plaats is toch wel enkele tientallen kilometers verwijderd van Ankum, en het gaat hier maar om één naamsvariant...

maar wie weet, toch interessant om te bewaren. 

4. Tenslotte vindt u heel veel waardevolle aanwijzingen voor uw onderzoek als u de twee familienamen (in allerlei varianten) op een creatieve manier combineert bij het zoeken, zoals bijvoorbeeld:

http://www.google.nl/search?hl=nl&sa=N&tab=lw&q=W%C3%B6stmann#sclient=psy-ab&hl=nl&q=Ostermann+%2B+W%C3%B6stmann+%2B+genealogie&oq=Ostermann+%2B+W%C3%B6stmann+%2B+genealogie&aq=f&aqi=&aql=&gs_l=serp.12...0l0l0l12056l0l0l0l0l0l0l0l0ll0l0.frgbld.&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=e68b22e0f78e2678&biw=1280&bih=591 

5.  Veel genealogisch onderzoek dat u in allerlei bronnen vindt (websites, literatuur, archieven e.d.), is geschreven door Engelstaligen, die vaak weinig gevoel hebben voor de "fijne kneepjes" van het Duits.  Namen die met een Umlaut worden gespeld, zoals  Wöstmann, zullen zij vaak spellen met vervanging van de Umlaut door een extra-E, zoals in bijv. Woestmann (dat kàn; het is weliswaar een vervorming van de oorspronkelijke spelling, maar maakt die wel internationaal begrijpelijk; taalkundig is het geaccepteerd); of zij zullen uit slordigheid of achteloosheid de Umlaut-klank geheel weglaten, dus in hun onderzoek bijv. de naamsspelling Wostmann noteren (als zij in hùn bronnen zèlf de correcte spelling  "Wöstmann" hebben gelezen).

U ziet: drie varianten - en door al die genealogen/stamboomonderzoekers kan dezelfde persoon zijn bedoeld.  Weest u liefst ook hierop bedacht: om niets te missen wat u behulpzaam kan zijn bij uw onderzoek, zult u in al die bronnen ook op die (min of meer foute) Umlaut-spellingsvarianten moeten zoeken.

Dat voorlopig voor dit moment.

Veel succes met uw onderzoek! 

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas 

Dimitri Vlas - 13 apr 2012 - 23:56

Hallo Florine, dit gevonden op de site BHIC:

Martin Hermann Ostermann, geb. op 13-01-1869 te Ankum (Dl.), van beroep

was hij winkelier en kleermaker. Op 26 jarige leeftijd trouwde hij, en wel op

26-06-1895 te Amsterdam, met de 27-jarige Maria Adelheid Gertrud Wöstemann

(Wöstmann), geb. op 15-01-1868 te Ankum (Dl.)

Martin is op 10-03-1943 (74 jr.) overleden te Arnhem.

Maria is op 06-11-1908 (40 jr.) overleden te Deventer.

Zijn ouders waren: Hermann Heinrich Ostermann (meubelmaker)

en Franciska Burke

Haar ouders waren: Johann Gerhard Hermann Wöstmann (bakker

en Maria Elisabeth Meijhaus.

Martin en Maria hadden o.a. een dochter;

Elisabeth Antonia Maria Ostermann, was 25 jr. toen ze trouwde

op 27-12-1923 te Amsterdam met de 32-jarige Eduard Walter de Wilde de Ligny

geb. te Poerbolinggo (Ned. Ost-Indië)

Succes

DHv. E. - 14 apr 2012 - 18:20

Bij mij zit er ook een Familie Wöstmann in mijn Stamboom. Voor daarvoor informaties; U kunt mij altijd mailen bij genealog@live.nl

Leander Schoormans - 16 apr 2012 - 17:25


Mijn excuses voor de relatie reactie, maar dank voor deze schat aan informatie! Echt ontzettend leuk om te lezen en het biedt goede aanknopingspunten. Zeer interessant! Ik ga het eens rustig doorlezen. Dat van die landgoederen vind ik zeer interessant. Ik vraag me af of mijn oma dat weet.

Florine - 16 apr 2012 - 22:11







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu