Ik zoek meer gegevens over familie Frucht , Frücht of Fruecht. Nakomelingen van Jan Frucht, geboren circa 1660, militair die omgekomen is op 13-8-1695 in Brussel bij de veldslag tegen de het Franse leger. De naam is mogelijk onstaan uit (ter) Vrugt, waarvan leden in de Duitse grensstreek gingen dienen. Een nakomeling is vermoedelijk Jan Willem (Johann Wilhelm) Frucht, die 3 maal getrouwd is geweest en 11 kinderen had (Kleve, Duitsland). Zijn zoon Gerrit Willem (Gerhard Wilhelm) is geboren in Kleef op 12-10-1769. Hij was ook militair, en is in Zutphen getrouwd met Johanna de Leeuw van Coolwijk. Op 28-3-1747 vond in Kleef het huwelijk plaats tussen Theodorus of Derk Frucht en Anna Catharina Frucht, neef en nicht en eveneens afstammelingen. Andere steden waar de naam voorkomt zijn Tecklenburg, Hamm, Wesel en Moers. Velen keerden terug naar Holland en noemden zich weer Vrugt. Wie helpt?
W.F.H. Naudin ten Cate - 26 jul 2008 - 12:40
De mij oudst bekende voorvader is Johan Henrich Früchte geb 1767(Of 1757?), die vanuit de omgeving van Osnabrück rond 1800 naar Linschoten komt, samen met zijn vrouw Margaretha Alida Optom (of Opten?).
De naam wordt twee genearaties verder voor een groot deel verbasterd tot Frugte.
Ik heb ook gevonden in genlias
Detail resultaat: (Vader)Lienen ligt ook in het Osnabrückerland. Ook volgens genlias komt mijn voormoeder Margaretha Alida Optom uit Engter, omgeving Lengerich.
Momenteel woont er in Leeden bij Tecklenburg op een bauernhof Fruchte een Heinrich Fruchte. Navraag bij deze man leert dat hij geen weet heeft van voorouders die naar Holland zijn gegaan.
Gezien het feit rond 1800 de naam (te) Fruchte in alle variaties opduikt in de achterhoek wijst mogelijk op import uit Duitsland. Gesteld wordt dat deze familie de naam Fruchte heeft naar vernoeming van de boerderij "Op de Vrugt" in de omgeving van Ruurlo. Maar wat was er eerder, de naam of de boerderij?
Er is ook een tak te vinden in de omgeving Haarstorf, Weserland. Ik heb daar al eens een email aangewaagd in mijn niet erg helder Duits. Ik heb nooit een reactie onvangen.
In de tweede helft van de 18e eeuw was er bittere armoede op het duitse platteland. Vandaar veel vertrek naar Amerika en ook Holland. Men vertrok vak in groepjes vrienden, familie en schreef naar huis over het land over vloeiende van melk en honing. Het kan dus heel goed zijn dat er meerdere Fruchte's zich gevestig hebben in Holland. Hier ieder een eigen tak ontwikkelend.
Mijn voorouders in Duitsland heb ik nog niet kunnen traceren. Ik hoop nog wel, mogelijk via de omweg van een andere tak, ze te kunnen opsporen. Dus als er meer informatie is of suggestie waar te zoeken, graag.
Hanneke Frugte
hanneke frugte - 8 aug 2008 - 19:13
Hallo Hanneke
Ik heb veel onderzoek gedaan naar de naam ter Vrugt (Hervormd), die vooral in Ruurlo veel voorkomt. Daarbij heb ik ook veel gegevens verzameld over de naam te Fruchte / Frugte, enz. (meeste takken Katholiek). Ik heb mijn gegevens nagekeken op de namen die jij noemde, maar geen herkenningspunten kunnen vinden.
Ik heb 'mijn' familie ter Vrugt overigens kunnen terugvoeren tot 1725 en in die tijd woonden ze al in Ruurlo.
Je hebt het over de boerderij "Op de Vrugt" dat in de omgeving van Ruurlo zou moeten zijn. In Ruurlo is volgens mij niet iets dergelijks geweest. Wel was er in het dorp (niet het buitengebied dus) een huis dat in de volksmond bekend stond onder de naam "tervrugtshuis" maar dat kwam omdat er op een bepaald moment dus een Hendrik Jan ter Vrugt op woonde. Officieel heette het huis echter "de Kleermaker", naar het beroep van de man, en daarvoor heette het huis ook "Het nieuwe Huis".
Echter, in de buurt van Eibergen heeft rond 1827 wel een boerderijtje gestaan dat de naam had "de Vrugt". Ik heb dit afgeleid uit een overlijdensakte van ene Jan Willem Vrugte in Eibergen dd. 05-01-1827. Hier staat vermeld dat Jan Willem Vrugte woonde "op het plaatsje de Vrugt, no. 133".
Wat was er eerder, de naam of de boerderij? Ervaring heeft mij geleerd dat de naam van de mensen veranderde naar de naam van de boerderij waar ze woonden of gingen wonen.
Groeten Henna
Henna - 8 aug 2008 - 21:56
Bedankt voor je reactie.
Ook voor mij helaas nog geen aanknopingspunt. De toch zeer weinig voorkomende naam en dan drie 'onfhankelijke takken' ? Goed de namen Johan Hendrik, al of niet in Duitse streektaal anders geschreven, en de naam Willem, zijn veel voorkomend, maar dat is in veel stambomen.
Ik blijf op zoek, ik denk dat ik voor de sleutel naar Duitsland moet gaan.
groeten Hanneke
hanneke frugte - 9 aug 2008 - 08:13
Hanneke
Succes met je zoektocht. Mocht je nog eens een stapje verder komen, zou je dat dan ook hier willen plaatsen? Zowel de heer Naudin ten Cate als ik horen graag over vorderingen in een stamboom ter Vrugt - Frught - Vrughte - Frugte - Frucht en andere schrijfwijzen.
Groet Henna
Henna - 9 aug 2008 - 18:22
Dag Henna,
Mag ik een beroep doen op jouw kennis van de familie Vrugt in alle spellingsvariaties die er zijn.
Mijn vraag is: Is jou een K.Frugte bekend die in 1894 bij de Knil was en gesneuveld is op Lombok? Wat mij betreft zijn alle spellingsvariaties mogelijk.
Ik ben op zoek naar een K. Frugte. In mijn voorfamilie komt alleen mijn grootvader Karel Frugte hiervoor in aanmerking, maar hij keert in 1897 veilig terug naar Nederland. Ik wil nu graag weten wie is K. Frugte op Lombok?
Groet,
Hannele Ligt-Frugte
hanneke frugte - 26 apr 2009 - 08:33
Hanneke, dit is erg interessant. Ik zoek naar dezelfde naam. Over de Indische vruchten weet ik niets, maar ik ben wel al twee keer naar Duitsland geweest. Ik ben in het bezit van een heel oud briefje met een beknopte stamboom, beginnend met "Jan met de ijzeren arm", een militair die omstreeks 1650 in Mark (Duitsland) geboren is en in 1695 in Brussel overleden. Hij had een zoon Henrich Fröchte en een kleinzoon Jan Willem Fröchte. Deze laatste trouwde op 25-01-1727 in Hamm met Catharina Elsabein Giese (akte in mijn bezit). Zij hadden 4 zoons, Jan Willem, Frederik, Willen Peter en Peter Arnold Fröchte. Alle Fröchte'n waren evangelisch. Nakomelingen zij later naar Nederland verhuisd. Hoever ben jij met jouw stamboom? Graag zou ik alle Fruchte'n van je willen ontvangen waar jij gegevens over hebt.
Frits.
W.F.H. Naudin ten Cate - 27 apr 2009 - 20:14
Hallo Hanneke
Ik heb al mijn gegevens doorgespit, zowel mijn eigen stamboom als ook alle 'losse flodders' die ik her en der verzameld heb, maar ik heb helemaal geen enkele Vrugt gevonden met de voorletter K, laat staan iemand die in Lombok overleden is. Het spijt me dat ik je hiermee niet verder kan helpen.
Groetjes Henna
Henna - 28 apr 2009 - 13:01
Dag Henna,
het feit dat ook in jouw gegevens geen K. Frugte met welke spelling dan ook voorkomt, maar het alleen des te aannemelijker dat de betreffende K. Frugte mijn grootvader Karel Frugte is.
Dat is dan ondersteunend bewijs en erg nuttig om te weten.
Alleen, wat is er gebeurt op Lombok? Mijn grootvader komt in 1897 weer springlevend in het bevolkingsregister van Hellevoetssluis voor. Volgens de staatscourant van 8 nov 1894 is gebleken dat K. Frugte op Lombok gesneuveld is.
Intrigerend dat wel.
groeten en bedankt,
Hanneke Ligt-Frugte
hanneke frugte - 28 apr 2009 - 15:25
Hanneke en Henna,
Bij mijn Vrugt'en komt (veel eerder) wel voor Carel en Carl. Hebben jullie ook bij de C gezocht?
W.F.H. Naudin ten Cate - 28 apr 2009 - 16:08
Uit welke tijd dateren jouw Carels? Mijn probleem speelt in 1894. De karel moet dan tussen de 17 en 40 jaar oud zijn geweest.
groet,
Hanneke
hanneke frugte - 28 apr 2009 - 17:30
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.